1. Početna stranica
  2. Novosti
  3. U završnicu Social Impact Award programa ulazi 10 najboljih ideja

U završnicu Social Impact Award programa ulazi 10 najboljih ideja

U današnjem svijetu, gdje su društveni problemi sveprisutni, mladi inovatori i poduzetnici izdvajaju se kao snaga koja donosi promjene. Njihova kreativnost, entuzijazam i predanost omogućuju im da rade na rješavanju […]

U današnjem svijetu, gdje su društveni problemi sveprisutni, mladi inovatori i poduzetnici izdvajaju se kao snaga koja donosi promjene. Njihova kreativnost, entuzijazam i predanost omogućuju im da rade na rješavanju važnih društvenih pitanja i ostvaruju pozitivan utjecaj na zajednicu. Upravo takvi mladi ljudi su finalisti Social Impact Award programa (SIA), koji prepoznaje i nagrađuje najinovativnije ideje s ciljem stvaranja pozitivnih promjena u društvu. 

 

Među ovogodišnjim prijavljenim SIA projektima istaknulo se 10 najperspektivnijih mladih budućih poduzetnika s idejama od društvenog značaja. U nastavku upoznajte finaliste i njihove ideje: 

 

  • Michi Community: Ani Einwalter i Antonia Kurtović razvijaju Michi aplikaciju koja pruža podršku i sigurno okruženje za poboljšanje mentalnog zdravlja mladih.

 

  • Kitchen3D: Veronika Fruk predlaže hologramskog virtualnog kuhara koji omogućuje interakciju s gostima i poboljšava iskustvo u ugostiteljstvu.

 

  • Arden: Simon Seifert, Lovro Dundović i Nirmal Karl Hadžić razvijaju pametnu vazu koja olakšava uzgoj biljaka unutar doma i potiče ekološku svijest.

 

  • Green Stay Croatia: Ines Kovačić želi razviti online platformu za održivi turizam, omogućavajući putnicima odabir održivih smještaja i podržavanje ekološke odgovornosti.

 

  • ReWaste: Patricija Vlajčić i Toma Vlajčić bave se prekomjernom količinom otpada i predlažu suradnju s vlastima i organizacijama za prikupljanje plastike, sortiranje i pripremu otpada s oznakom broj 2 za recikliranje, uspostavu reciklažnih postrojenja te razvoj održivih proizvoda od reciklirane plastike.

 

  • CO2 zid: Ivan Martinović predlaže postavljanje zida s biljem u gradovima radi smanjenja razine CO2 u zraku i poboljšanja kvalitete zraka.

 

  • Narukvica za zaboravljive: Valentina Bešker razvija narukvicu povezanu s aplikacijom koja korisnicima pruža podsjetnike na osnovne potrebe poput uzimanja dovoljne količine vode, lijekova i tjelesne aktivnosti.

 

  • Klub unuka Međimurje: Barbara Vrčić, Margareta Kamenar i Žana Marie Munda žele organizirati radionice i druženja za starije osobe radi smanjenja socijalne izolacije.

 

  • Kompenzacija poremećaja u percepciji boja uporabom algoritama za digitalnu obradu slike: Leonarda Gjenero razvija algoritam koji omogućuje osobama s poremećajem vida prepoznavanje boja.

 

  • Pawsome Adventures: Alesa Hajsov se fokusira na pružanje podrške starijim osobama, osobama s invaliditetom i njihovim psima tijekom putovanja i aktivnosti na iznajmljenim imanjima.

 

Svim finalistima želimo sreću u završnici natjecanja i uspješan nastavak razvoja njihovih impresivnih ideja koje potiču inkluziju, društveno odgovorno poslovanje i održivo korisna rješenja te digitalizaciju procesa i inovacije u različitim industrijskim granama.