1. Početna stranica
 2. O nama
 3. Zašto postojimo

Misija

Building a world where youth realize their potential as agents of change social entrepreneurs innovators active citizens

Utjecajan posao zahtijeva snažno “zašto”. Svoju viziju i teoriju promjene integriramo u sve što radimo.

Teorija promjene

Pružanje prilika mladima da svoje talente i strasti pretvore u uspješne pothvate ključan je čimbenik u rješavanju ključnih društvenih izazova, kako na razini lokalne zajednice, tako i na globalnoj razini. Međutim, temeljito istraživanje upućuje na to da mladi nemaju višedimenzionalnu potporu kako bi postali aktivni građani i društveni inovatori. Najvažnije dimenzije su:

 • Nedostatak uzora: važni uzori, kao što su roditelji i nastavnici, često nisu svjesni mogućnosti koje okružuju poduzetništvo i društvene inovacije. Taj nedostatak osviještenosti ima za posljedicu slabo ili nikakvo poticanje poduzetničkih aktivnosti, pa čak i negativnih društvenih stavova koji djeluju kao prepreka za početak rada. (Schleicher, 2015.)
 • Nedostatak vještina: institucionalizirani programi obrazovanja i osposobljavanja ne čine dovoljno za poticanje poduzetničkih stavova i vještina. Unatoč nedavnim poboljšanjima u tom području, uglavnom pripremaju studente za plaćeno zaposlenje. (Potter, 2008.).
 • Nedostatak resursa: mladima obično nedostaje ljudski, financijski i socijalni kapital potreban za osnivanje i uspješno vođenje novog projekta ili društvenog poduzeća. Manja je vjerojatnost da će imati sektorsko, upravljačko ili prethodno poslovno iskustvo u usporedbi sa starijim pojedincima. Nadalje, financijska tržišta mogu biti pristrana pružanju potpore poduzećima/projektima za mlade, a poduzeća u vlasništvu mladih također se mogu suočiti s „diskriminacijom” na tržištima proizvoda, pri čemu su klijenti skeptični u pogledu pouzdanosti svojih proizvoda ili usluga. (Schleicher, 2015.)
 • Nedostatak mreža: mladi vjerojatno imaju ograničene poslovne mreže i društveni kapital povezan s poslovanjem. To može imati posljedice za osnivanje i vođenje poduzeća te izgradnju „legitimnosti” među ključnim dionicima (npr. financijerima, klijentima, dobavljačima). (Schleicher, 2015.).

Ugošćivanjem lokalnih događanja i organiziranjem radionica o društvenom poduzetništvu, vođenjem inkubacijskih programa za pomoć u validaciji i prototipizaciji utjecaja i poslovnih modela te njegovanjem ove globalne zajednice otpornih društvenih poduzetnika čije priče podižu svijest o tom području, nagrada za društveni učinak obrađuje sve 4 dimenzije i izravno omogućuje mladima da ostvare svoj potencijal kao pokretači promjena.

Uspjeh tog pristupa naglašavaju naši pažljivo izmjereni podaci o utjecaju. Od svog osnutka, SIA je postala jedna od najvećih zajednica mladih društvenih poduzetnika na svijetu, podupirući gotovo 10 000 mladih inovatora godišnje i podupirući više od 1 000 projekata iz više od 25 zemalja Europe, Afrike i središnje Azije.

Osnovni SIA elementi

 • Edukacija

  Naše besplatne i dostupne radionice, događanja i webinari omogućuju mladima da otkriju područje poduzetništva i započnu svoje putovanje kao društveni inovatori.

 • Osvještavanje

  Inspirirajući mlade pričama tisuća lokalnih društvenih poduzetnika, podižemo svijest o socijalnom poduzetništvu kao potencijalnom putu karijere i sredstvu građanskog angažmana.

 • Zajednica

  Njegujemo našu globalnu zajednicu mladih društvenih poduzetnika, stručnjaka, partnera i pomagača povezujući ih međusobno i pružajući im ekskluzivne mogućnosti.

 • Podrška

  Podupiremo najperspektivnije mlade društvene poduzetnike znanjem, mentorstvom, pristupom mrežama i osnovnim financiranjem.

Naš model

SIA je razvila jedinstveni model skaliranja koji nam je omogućio da dopremo do mladih u više od 25 zemalja od 2009. godine.

Learn more