1. Početna stranica
  2. Novosti
  3. Proglašeni pobjednici "Social Impact Award Hrvatska"

Proglašeni pobjednici “Social Impact Award Hrvatska”

Stručni žiri sastavljen od iskusnih (društvenih) poduzetnika/ica, predavača na fakultetima, poslovnih savjetnika/ica i partnera programa proglasio je pobjednike Social Impact Award Hrvatska 2021: “UniCompoST“, “Once upon a time in Croatia” […]

Stručni žiri sastavljen od iskusnih (društvenih) poduzetnika/ica, predavača na fakultetima, poslovnih savjetnika/ica i partnera programa proglasio je pobjednike Social Impact Award Hrvatska 2021:

UniCompoST“, “Once upon a time in Croatia” i “1000 vrećica – 1 razlog“.

UniCompoST

Razvijaju uređaje koji kombiniraju biološku obradu otpada na mjestu nastanka i indoor vrtlarenje. Kao rezultat toga nastao je proizvod “C-Eco for Home” – mali i kompaktni uređaj, edukativnog karaktera, koji korisnike na praktičan i zanimljiv način uvodi u svijet gospodarenja biootpadom, kružnog gospodarstva i održivog razvoja.

Once upon a time in Croatia

Edukativna platforma koja pomaže kulturnim i povijesnim entuzijastima te zaljubljenicima u dobre priče i prirodu da bolje upoznaju sebe, svoje korijene i narodnu mudrost kroz slavensku mitologiju, vjerovanja, legende i stare, lokalne, priče.

1000 vrećica = 1 razlog

Projekt koji spaja brigu za okoliš, brigu za starije i brigu za beskućnike. Ideja je da se plastične vrećice prenamjene kako bi se smanjio njihov opticaj u društvu; plastične vrećice se pletu na radionicama koje uključuju starije osobe; a finalan proizvod su podlošci za spavanje koje će biti distribuirani beskućnicima kako bi im se olakšalo dugotrajno izbivanje vani i ublažio utjecaj istog.

Pobjednici su nagrađeni novčanim nagradama u iznosu od 1000€, besplatnim sudjelovanjem na međunarodnoj SIA2021 konferenciji te mentorskom podrškom.

Također, osigurana je i nagrada publike koja je za svoje favorite mogla glasati putem naše web stranice, a nagradu publike osvojio je projekt “Aj na basket”.

“Čestitamo svim timovima koji su u posljednjih nekoliko mjeseci marljivo radili na razvijanju, implementaciji i provedbi svojih projekata. Nadamo se kako je za sve sudionike ovo samo prvi korak u društvenom poduzetništvu te vjerujem kako ćemo uskoro vidjeti i plodove rada svih timova sudionika. Čestitam svim pobjednicima i svim timovima želim puno sreće u daljnjem radu. SIA vam uvijek stoji na raspolaganju.

Ovogodišnji projekt je došao kraju te se odmah okrećemo 2022. godini i novim izazovima koji su pred nama i već sada se veselimo novom izdanju i novim prijavama.” zaključio je Kristijan Margetić

Ovogodišnje sedmo izdanje Social Impact Award Hrvatska provodio je Hrvatski ured za kreativnost i inovacije (HUKI), a glavni partneri projekta su Erste banka, SAP, Europski parlament te ACT Printlab te međunarodnim partnerima ERSTE Stiftung, WU Vienna i Impact Hub.

Prije samog procesa prijave društveno poduzetničkih ideja održan je niz radionica na kojima su sudionici imali prilike naučiti o generiranju ideja te poslovnom planiranju. Radionice su okupile više od 350 mladih te je dio radionica bio organiziran i s Ekonomskim fakultetom u Zagrebu, Osijeku, Splitu te Sveučilištem VERN.

Za sudjelovanje u inkubacijskom dijelu SIA Hrvatska mladi su mogli prijaviti bilo koje ideje koje rješavaju društvene probleme i imaju pozitivan utjecaj na zajednicu.

“Mladi još uvijek nisu svjesni koliko kvalitetne ideje imaju te koliki utjecaj mogu napraviti provedbom svojih ideja u djelo. Vjerujem kako je za sve projekte i same mlade, ovakav projekt odskočna daska za dalje i iskustvo koje će im pomoći u daljnjem razvoju. Kroz radionice, proces inkubacije, mentorstvo mladi su tijekom proteklih sedam mjeseci dobili temeljna znanja i iskustvo kako bi svoje namjere pretvorili u djela. Upravo zato kroz Social Impact Award, ali i ostale projekte koje provodimo u Hrvatskom uredu za kreativnost i inovacije, želimo pomoći mladima u pokretanju, implementaciji i realizaciji projekata od kojih cijelo društvo ima koristi.” – rekao je Kristijan Margetić, nacionalni koordinator SIA Hrvatska

Social Impact Award program pokrenut je 2009. na Institutu za društveno poduzetništvo i inovacije na Ekonomskom fakultetu u Beču te se provodi u partnerstvu s Impact Hub Vienna i Zakladom Erste.

SIA u fokus stavlja mlade od 16 do 30 godina starosti koji su voljni pridonijeti radu na društvenoj promjeni i biti dio razvoja društvenog poduzetništva u Hrvatskoj i svijetu. Program se provodi u više od 15 zemalja Europe, Azije i Afrike te obuhvaća više od 8.000 studenata i mladih godišnje.