1. Početna stranica
  2. Novosti
  3. Održan SIA Kick off!

Održan SIA Kick off!

Svečano otvorenje prvog po redu Social Impact Award 2014. u Hrvatskoj, u organizaciji Impact Huba Zagreb, u suradnji sa Zakladom ERSTE, održano je 11. ožujka. Program svečanosti otvorenja predvodila je […]

Svečano otvorenje prvog po redu Social Impact Award 2014. u Hrvatskoj, u organizaciji Impact Huba Zagreb, u suradnji sa Zakladom ERSTE, održano je 11. ožujka.

Program svečanosti otvorenja predvodila je Miljenka Plazonić-Bogdan, suosnivačica Impact Huba Zagreb. Anamarija Mostarac, voditeljica natjecanja, ukratko je predstavila koncept i tijek natjecanja.

U sklopu svečanog otvorenja održano je uvodno predavanje jednog od najaktivnijih društvenih poduzetnika Teodora Petričevića na temu „Uvod u društveno poduzetništvo“. Teo Petričević, predsjednik ACT Grupe, konzorcija društveno-poduzetničkih organizacija iz Međimurja, predstavio je kontekst i koncept razvoja društvenog poduzetništva. Ono je već uhodana praksa u brojnim europskim državama, a u Hrvatskoj je tek u začecima.
Vrijednosti današnje ekonomije, bazirane na kapitalističkom pristupu stvaranju potreba, zasnivaju se na pohlepi, suparništvu i sebičnosti što posljedično dovodi do otuđenja pojedinaca te stvaranja osjećaja ovisnosti, depresije i agresije. Danas ekonomske organizacije prvenstveno djeluju zbog profita za vlasnike i investitore, te se u većini slučajeva u potpunosti zanemaruje društvena dobrobit. Društveno poduzetništvo je potpuno suprotan koncept ekonomije, koje počiva na tri osnovna stupa: ekonomskim, okolišnim i društvenim ciljevima djelovanja organizacije. „Budite dio nove priče, nove dobre ekonomije, trebamo vas“ – tim je riječima Petričević zaključio svoje izlaganje, istaknuvši kako jedan od najvećih problema vidi upravo u obrazovanju koje danas od najranijeg doba ubija kreativnost pojedinaca, te ne ostavlja mjesta za održiv osobni razvoj. Njegovu prezentaciju možete preuzeti ovdje.

Otvorenje smo završili modnom revijom Socijalne zadruge Humana Nova, koja  je predstavila neke od svojih kreacija, te se opravdano pokazala liderom društvenog poduzetništva u Hrvatskoj, kao organizacija koja uči i koja djeluje. Upravitelj zadruge Ivan Božić istaknuo je kako društveno odgovorno poslovanje zahtjeva prije svega preuzimanje rizika, upornost, te neograničenu ljubav prema poslu koji radimo. „Potrebno je ulagati u sebe, te ulagati u one u koje društvo najviše sumnja“. Humana nova svoj rad bazira na socijalnoj inkluziji, zapošljavajući osobe kojima društvo rijetko daje priliku: osobe s invaliditetom, pripadnice nacionalnih manjina, dugotrajno nezaposlene te majke.

Kakva je bila atmosfera možete pogledati u galeriji fotografija :).